NOVICE IN DOGODKI

Avtobusni prevoz na Nacionalni galop

2. in 3. oktobra 2021 ponovno organizirajo Nacionalni galop v Budimpešti pred občinstvom. Konjeniška prireditev se letos organizira že 14. in ga spremljajo različni programi. Na prireditvi bodo Prekmurje predstavljali:

  • József Horváth – Lendava
  • József Bíró – Dolga vas
  • Erik Somi Žitkovci
  • Ákos Nánási – Domanjševci
  • Péter Sáfrányos – Hodoš

Slovenijo pa

  • Matej Grebenjak – zmagovalec slovenske dirke Pomurskega galopa.

14. Nacionalni galop, BUDIMPEŠTA – SOBOTA, 2. OKTOBER 2021

  • ob 6.30: ODHOD IZ LENDAVE – avtobusna postaja (Spar)
  • ob 20.30: ODHOD IZ BUDIMPEŠTE

Prevoz z avtobusom je zahvaljujoč Zavodu za kulturo madžarske narodnosti BREZPLAČEN.

Prijave: Prijavnico lahko prosite od četrtka, 23. 9. 2021 v Centru Bánffy in jo lahko oddate do 29. 9. 2021, oziroma do zapolnitve avtobusa. Za dodatne informacije pokličite na tel. št. 02 577 6660 (Center Bánffy).

Pogoj za potovanje z avtobusom je izpolnjevanje pogoja PCT.

Prijavnica

Datum vpisa: · Avtor mmönk · Kategorija prispevka: Dogodki, Novice
Hiša rokodelstev na Celjskem sejmu

Na Celjskem sejmu se je med drugimi predstavila tudi Hiša rokodelstev iz Dobrovnika.

Datum vpisa: · Avtor mmönk · Kategorija prispevka: Dogodki, Novice
PMSNS je uspešno opravila meddržavne pogovore na prireditvi MOS
Celje bo do nedelje, 19. septembra 2021, prizorišče poslovno-sejemske prireditve MOS. Častna gostja in partnerica letošnjega sejma je Madžarska. V znamenju partnerstva med Slovenijo in Madžarsko je bila včerajšnja (15. 9. 2021) otvoritev prireditve. Sejem sta odprla slovenski in madžarski premier Janez Janša in Viktor Orbán.
Poleg skupne seje obeh vlad so se zvrstila še politična in gospodarska dvostranska srečanja, na katerih je sodelovala delegacija Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti (PMSNS). Vodil jo je predsednik sveta skupnosti Ferenc Horváth, ki se je najprej udeležil plenarne seje obeh držav. Nato se je sestal s posameznimi ministri in s predstavniki različnih institucij Slovenije in Madžarske. Predstavil jim je projekte na področju gospodarstva, kmetijstva, turizma, kulture, znanosti in narodnih manjšin, ki jih v Pomurju uspešno izvaja PMSNS. Ferenc Horváth je s sogovorniki hkrati začrtal smernice za projekte, ki jih bosta v prihodnjem obdobju financirali Slovenija in Madžarska ter tako prispevali k razvoju območja, kjer živijo skupaj pripadniki madžarske in slovenske narodnosti.
Slovenska in madžarska stran sta že podpisali dokumente, ki krepijo nadaljnje sodelovanje med državama. Med drugim sta premiera obeh držav podpisala pismo o nameri glede skupnega sklada za Prekmurje in Porabje. Predstavniki vlad so podpisali še memoranduma za področji razvojnega sodelovanja ter izobraževanja, znanosti in kulture. Memorandum sta podpisali tudi Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije in Gospodarska zbornica Slovenije.
Na sejmu v Celju se med drugimi madžarskimi podjetji predstavlja tudi naftno in plinsko podjetje MOL. Direktorica podjetja MOL Slovenija Valerija Glavač, vodja mednarodnih javnih zadev skupine MOL András Bácsi-Nagy in svetovalec za mednarodne javne zadeve skupine MOL dr. Péter Wintermantel so se sestali s podpredsednico sveta Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti Zsuzsanno Bači. Tema pogovora je bilo bodoče sodelovanje na področju razvoja gospodarstva, znanosti in izobraževanja na dvojezičnem območju.
Datum vpisa: · Avtor mmönk · Kategorija prispevka: Dogodki, Novice
Praznovanje 100-letnice delovanja Čebelarskega društva Lendava

Ob praznovanju 100-letnice delovanja Čebelarskega društva Lendava so včeraj ob učnem čebelnjaku pri DOŠ I Lendava slovesno otvorili obnovljen 80-let stari čebelnjak. Na otvoritvi je bil prisoten Ferenc Horváth, predsednik Sveta PMSNS, ki je v imenu skupnosti prevzel Zahvalo za zasluge pri razvoju čebelarstva.

Datum vpisa: · Avtor mmönk · Kategorija prispevka: Dogodki, Novice
O 15. redni seji Sveta PMSNS

Včeraj zvečer so preko videokonference izvedli 15. redno sejo Sveta PMSNS. Na seji so sprejeli dopolnitev Programa spodbujanja gospodarske osnove madžarske narodne skupnosti 2021-2024, in sicer dodatni ukrep za spodbujanje kmetijstva na programskem območju. Svet je sprejel in potrdil zaključno poročilo PMSNS in Minta d.o.o za leto 2020. Predsednica Nadzorne komisije je podala poročilo o delovanju Zavoda za kulturo, Zavoda za informativno dejavnost in Zavoda za regionalni razvoj madžarske narodnosti Lendava. Svet je izvolil nove člane v Zavod za regionalni razvoj madžarske narodnosti Lendava. Predsednik Sveta PMSNS, Ferenc Horváth je podal poročilo o pogajanjih v zadnjih treh mesecih.

Datum vpisa: · Avtor mmönk · Kategorija prispevka: Dogodki, Novice