NOVICE IN DOGODKI

OSREDNJA PRIREDITEV V SPOMIN NA MARČNO REVOLUCIJO IN OSVOBODILNI BOJ NA MADŽARSKEM L. 1848/49

V Lendavi so 14. marca organizirali osrednjo prireditev v spomin na marčno revolucijo in osvobodilni boj na Madžarskem leta 1848/49.

Tekom dopoldneva so se učenci dvojezičnih osnovnih šol udeležili spominske slovesnosti v Gledališki in koncertni dvorani Lendava.

Popoldan se je Zsolt Németh, predsednik Odbora za zunanjo politiko Državnega zbora Madžarske, v Centru Bánffy sestal s predsedniki narodnih skupnosti in predstavniki narodnostnih institucij.

V popoldanskih urah so položili vence pri spominskem obeležju Széchenyija in Kossutha, kjer sta bila slavnostna govorca Judit Vida Törnar, predsednica Sveta Madžarske samoupravne narodne skupnosti Občine Lendava in Janez Magyar, župan Občine Lendava.

Slovesnost se je nadaljevala v Gledališki in koncertni dvorani Lendava, kjer sta slavnostna govornika bila Ferenc Horváth, predsednik Sveta Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti in Zsolt Németh, predsednik Odbora za zunanjo politiko Državnega zbora Madžarske.

Kulturni program so popestrili: učenci dvojezičnih osnovnih šol, dijaki DSŠ Lendava, učenci Glasbene šole Lendava, Muravidéki Néptáncegyüttes, plesna skupina Ividő, Harangláb Népzenei Együttes, ter Peter Kosa, Peter Šooš, Matija Toth in Péter Pál.

Datum vpisa: · Avtor bea · Kategorija prispevka: Dogodki, Novice
OBVESTILO

Letos bo ponovno organiziran avtobus iz Goričkega v Lendavo, na osrednjo slovesnost ob madžarskem narodnem prazniku, ki bo 14. marca ob 17. uri.

Postajališča:

15:40 – Hodoš (kulturni dom),

15:55 – Domanjševci (avtobusna postaja),

16:10 – Središče (avtobusna postaja),

16:20 – Prosenjakovci (avtobusna postaja),

16:30 – Motvarjevci (avtobusna postaja).

Vsi, ki želite koristiti ponujen prevoz, se oglasite pri lokalnih madžarskih samoupravnih  pisarnah, najkasneje do 12. marca.

Datum vpisa: · Avtor bea · Kategorija prispevka: Novice
Datum vpisa: · Avtor bea · Kategorija prispevka: Novice, Razpisi
Madžarski TV-programi

V minulih tednih so se na nas obrnili s problemom/informacijo, da bi naj v kratkem največ madžarskih programov (M1, M2, TV2, Duna TV) predvajajoči Telemach omejil število ali celo prenehali s predvajanjem omenjenih programov. S to težavo smo se obrnili na ponudnika, ki nam je zagotovil, da navedene predpostavke niso resnične. Obenem je pojasnil, da verjetno pride do težave pri razumevanju takrat, ko naročnik preide na digitalno programsko shemo, saj teh madžarskih programov v digitalni programski shemi ni. To pomeni, da je madžarske TV-programe potrebno gledati preko analognega signala.

V tej zadevi smo že kontaktirali pristojne osebe. Upamo, da bomo kmalu lahko vse štiri madžarske programe gledali tudi v digitalni programski shemi.

Datum vpisa: · Avtor bea · Kategorija prispevka: Novice
Datum vpisa: · Avtor bea · Kategorija prispevka: Dogodki, Novice